Valiliklere Gönderilen Posta



X Valisi Sayın Y,

Bizler, bölüm hocalarımızın ve meslek büyüklerimizin yönlendirmesiyle siz değerli yöneticilere derdini anlatma gayesindeki  Endüstri Mühendisleriyiz. 29 ilde 'Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri' kurulacağı haberini aldıktan sonra size ulaşmak istedik.

• illerde yapılacak her türlü yatırım, yapım, bakım, onarım ve yardım işlerinin gerçekleştirilmesi,

• taşradaki tüm birimlerinin hizmet ve faaliyetlerinin etkinliği, verimliliği ve kurumların stratejik plan ve performans programlarına uygunluğu,

• merkezi idare tarafından yapılan her türlü yardım ve desteğin koordinasyonu, denetimi ve izlenmesi ve acil durumlarda bizzat yerine getirilmesi konularında biz Endüstri Mühendisleri rahatlıkla görev yapabiliriz. Bu kelimeler bizlerin meslek tanımını oluşturmaktadır. Endüstri Mühendisleri olarak bizler:

-Proje Yönetimi: Maliyet tabanlı proje çizelgeleme, proje yönetme, proje takip sistemi, proje kaynak (insan, makine, araç-gereç, zaman) atamaları ve proje etkinliği yönetimi

-Fizibilite: Fizibilite raporu oluşturma, Yatırımların değerlendirilmesi ve Başa-baş (Break-Even Analysis) Analizi, Yatırım Yönetimi, Yatırım Karar Destek Sistemleri

-Verimlilik : Sistemlerin verimliliğinin ölçülmesi, verimliliği artırıcı yöntem ve sistemler, Performans Ölçümü ve Yönetimi

-Organizasyon: Organizasyon Şemalarının Oluşturulması ve Yetkilendirme

gibi kavramlara odaklı bir eğitimden geçtik.

İlin Tanıtılması konusunda ise,

Tanıtım, reklam ve pazarlama konusunda da almış olduğumuz bazı dersler mevcuttur. Endüstri Mühendisliği İşletme Mühendisliği adıyla da anılır. Eğitim sürecimiz şu iki dersle zenginleşmiştir.

-Pazarlama (Marketing)

-Pazar Araştırması ve Piyasa Durumları (Analizleri)

-Teknolojik Rekabet

Sahip olduğumuz teorik bilgilerimizi, oluşturulacak merkezlerde uygulama şansına sahip olarak ülkemize faydalı olmak isteriz. Şehrinizde kurulacak bu merkezin norm kadrolarında bizlere yer ayırırmanız KPSS 2012'de +85/100 puan almasına rağmen atanma şansı bulamayan Endüstri Mühendislerine fırsat yaratacaktır. Sizleri ikna etmek adına birkaç argüman daha sunmak isteriz.

Endüstri Mühendisleri olarak bizler her türlü değişkeni ve yan faktörleri hesaba katarak halihazırda yürümekte olan süreçleri ve sistemleri en etkin şekilde işlemeye uygun hale getiririz. Problemleri mühendislik yaklaşımıyla çözer, bir ekonomist gibi stratejik planlama yapar, bir mimar gibi sistem tasarlamaya çalışırız. Endüstri Mühendisleri çağdaş ülkelerde kaynakların sosyal ve fiziksel çevreye zarar vermeden millete en iyi şekilde hizmet olarak sunulmasını sağlamaya çalışan, halkın hizmetindeki mühendislerdir.

Endüstri Mühendisleri dünyanın en zor kurumsal kaynak planlama programlarına aşina, bilişim teknolojisindeki patlamalara ve değişime zorlamalara esnek geçiş konusunda tecrübelidir. İşgücü planlama ve çizelgeleme problemleri bizim ihtisas alanımızdadır. Hizmet kalitesini çeşitli etüdlerle ve analizlerle ölçen, benzetim modelleriyle ve optimizasyon fonksiyonlarıyla hizmet kalitesini yükseltmek adına çözüm yolları üreten de yine biz Endüstri Mühendisleriyiz. Birçok arkadaşımız kalite yönetimi konusunda uzmanlaşmış, işletmelerin dünyanın sayılı kalite belgelerini kazanması adına emek ortaya koymuş belgelendirme dehalarıdır.

Çoğu Endüstri Mühendisi kurumunuzunu en iyi şekilde temsil edecek kültürel derinliğe ve görgüye sahiptir. Endüstri Mühendislerinin temsil yeteneği ve Türkçeyi kullanma becerileri diğer birçok bölüme kıyasla yoğun sunum pratikleri sonucu oldukça gelişmiştir. Üstelik bizler kamuya her anlamda enlerin seçilmesi gereken KPSS’nin yabancı dil dahil her kısmında en parlak sonucu alarak bu becerilerini kanıtlayan bölümün, Endüstri Mühendisliğinin mezunlarıyız:

2010 KPSS Genel Yetenek (Türkçe-Matematik) - Genel Kültür (Tarih-Coğrafya-Vatandaşlık), bazı saygın bölümlerin net ortalamaları:

Endüstri Mühendisliği : 48,23 + 29,71 = 77,94
Hukuk : 41,28 + 35,80 = 77,08
Elektrik Elektronik Mühendisliği : 47,67 + 29,23 = 76,90
Bilgisayar Mühendisliği : 46,69 + 28,21 = 74,90
Kamu Yönetimi : 38,93 + 35,90 = 74,85
Makine Mühendisliği : 43,96 + 27,02 = 70,98
İnşaat Mühendisliği : 44,08 + 26,63 = 70,71
.................
İşletme/İşletmecilik : 30,88 + 25,86 = 56,74


2010 KPSS, bazı saygın bölümlerin İngilizce net ortalamaları:

Endüstri Mühendisliği : 20,96
Bilgisayar Mühendisliği : 20,15
Elektrik Elektronik Mühendisliği : 17,40
Makine Mühendisliği : 13,88
Hukuk : 12,64
...................
İktisat : 9,53
Kamu Yönetimi : 7,32
İşletme/İşletmecilik : 6,78


Tüm bu başarı sıralamalarına ve Endüstri Mühendislerinin kamu hizmetlerine uygunluğuna rağmen Mühendislikler arasında da en az kadro verilen bölümlerden biri ne yazık ki Endüstri Mühendisliği.

KPSS 2010 sonrasındaki ilk atamada yer alan ve Endüstri Mühendislerine sadece %2.2’si ayrılan 1257 mühendis kadrosunun dağılımı:

400 İnşaat Mühendisi (70,71 bölüm ortalaması)
180 Elektrik-Elektronik Mühendisi (76,90 bölüm ortalaması)
170 Makine Mühendisi (70,98 bölüm ortalaması)
127 Jeodezi Mühendisi (66,08 bölüm ortalaması)
92 Jeoloji Mühendisi (62,81 bölüm ortalaması)
72 Bilgisayar Mühendisi (74,90 bölüm ortalaması)
36 Kimya Mühendisi (73,83 bölüm ortalaması)
28 Endüstri Mühendisi (77,94 bölüm ortalaması)

Ne en iyi yabancı dili konuşuyor olmak ne en yüksek taban puanla üniversiteye girmiş olmak, ne KPSS’de her bölümü geçmeyi başarmak ne bölümümüzün kamu hizmetlerinde özel sektörü incitmeden maksimum faydayı getirecek bölüm olması bu sınav için işinden ayrılarak tüm sınava giren adaylar arasında ilk 20.000’e yani  %2-3’lere girmiş 1000’e yakın Endüstri Mühendisinin hiçbir işine yaramıyor. Bizlerin yıllarca eğitimini aldığımız görevler KPSS’nin zirvesindeki bizlere değil sınavlardaki başarısızlığı tescillenmiş bölüm mezunlarına yaptırılıyor. 

Özel sektörde gerçekleştirilen mühendislik ise ne yazık ki toplumculuktan uzak ve kar odaklı. Bu noktada devlet ve ona bağlı organlar, kuruluş amacına uygun olarak toplumsal fayda yaratma anlayışını meslek bazında da halka sunmalıdır. İsminden dolayı sadece sanayide görev yapacağı düşünülen biz Endüstri Mühendisleri diğer mühendisliklerden farklı olarak hizmet sürecini her aşamada ele alabiliriz. Hizmetin en yoğun ve hayati şekilde süregeldiği çalışma ortamı ise kamu. Bu sebeple kısıtlar altında çözüm üretmeye programlı Endüstri Mühendisliği mesleğinin yaratabileceği faydayı görmek ve buna dikkati çekmek için kamuda daha fazla Endüstri Mühendisi görev almalıdır.

2012 KPSS’de de biz yine aynı başarıyı elde etmeyi başardık. Umarız devlet kurumlarının saygıdeğer yöneticileri aynı adaletsizliği sürdürmeye devam etmeyecekler. Bizim bu haksızlık karşısında son umudumuz sizin gibi açık görüşlü, mevcut düşük profilli sistem üyeleriyle yetinmeyip çıtayı bizlerin sınav performanslarında hedeflediği gibi hep daha yükseklere koymayı hedefleyen ve bu bağlamda bizlere alternatifler sunacak yöneticilerdir. Lütfen 2012’de bu adaletsizliği durdurun ve Endüstri Mühendislerine hak ettiği kadroları verin. Kurumunuzun açacağı her bizi tanımlayan kadro için adayız çünkü neredeyse her alanı kapsayan bilgimizle bu sınava giren en kalifiye adaylar bizleriz. Lütfen kadro bildirimi yaparken bizi göz ardı etmeyiniz ve kurumunuzdaki boş pozisyonları DPB’ye bildirirken Endüstri Mühendisliği kodu olan 4703’ü mutlaka ekleyiniz. Bu istekte bulunmamız başarısızlık ve çaresizlikten kaynaklanan yüzsüzlükten değil başarılı ve donanımlı olmanın verdiği cesaretten ötürüdür. Lütfen bu listeleri hazırlarken biz Endüstri Mühendislerini unutmayınız.

Biz genç Endüstri Mühendisleri olarak çok iyi öğrendik ki adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er geç ulaşır. Hem sosyal adaletin sağlanması açısından hem uhrevi inancımız gereği yöneticilerin seçimlerinde adalet mefhumu çok önemlidir zira yöneticiler özellikle adaletli davranma konusunda büyük sorumluluk taşırlar.

“ Hiç şüphesiz Allah size emânetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.”

Nisa suresinden bu ayeti peygamberimizin şu güzel sözüyle tamamlayalım. “Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.”

Unutmayalım ki Devletin hazinesi adalettir ve geç gelen adalet adalet değildir.

Saygılarımla,
Endüstri Mühendisliği Grubu adına Z


Ekler:

Endüstri Mühendisliği Detaylı Tanıtım (PDF dosyası)


Kamuda Endüstri Mühendisi İstihdamı Çalıştayı (PDF dosyası, Sayfa 16-21)

http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/653e519f209e00d_ek.pdf?dergi=1178





------------------------------------------------------------------



Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu 29 ilde kurulacak olan YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI ’nın (İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlükleri Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğine Göre) kuruluş amacında yer alan;

Valilik e-posta adresleri
ANKARA VALİSİ SAYIN ALAADDİN YÜKSEL,
alaaddin.yuksel@icisleri.gov.tr
ANTALYA VALİSİ SAYIN AHMET ALTIPARMAK,
ahmet.altiparmak@icisleri.gov.tr
DİYARBAKIR VALİSİ SAYIN MUSTAFA TOPRAK,
mustafa.toprak@icisleri.gov.tr
ERZURUM VALİSİ SAYIN SEBAHATTİN ÖZTÜRK,
sebahattin.ozturk@icisleri.gov.tr
ESKİŞEHİR VALİSİ SAYIN KADİR KOÇDEMİR,
kadir.kocdemir@icisleri.gov.tr
KOCAELİ VALİSİ SAYIN ERCAN TOPACA,
ercan.topaca@icisleri.gov.tr
KONYA VALİSİ SAYIN AYDIN NEZİH DOĞAN,
a.nezih.dogan@icisleri.gov.tr
SAKARYA VALİSİ SAYIN MUSTAFA BÜYÜK,
mustafa.buyuk@icisleri.gov.tr
ŞANLIURFA VALİSİ SAYIN CELALETTİN GÜVENÇ,
celalettin.guvenc@icisleri.gov.tr
BALIKESİR VALİSİ SAYIN YILMAZ ARSLAN,
yilmaz.arslan@icisleri.gov.tr
AYDIN VALİSİ SAYIN KEREM AL,
kerem.al@icisleri.gov.tr







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder