Arkadaşlar bildiğiniz üzere yerleştirme takvimi aşağıdaki şekilde açıklandı. Yani maillerimizi 4 mart-17 Mayıs arasında göndereceğiz. 2012 Kasım atamasından önce yaptığımız sınırlı çalışma sonucu birçok beklemediğimiz kurumdan kadro geldi. Bizim çalışmamızın ürünüdür ya da kocaman bi tesadüftür, ne dersek diyelim yine bu dönemde de mail çalışması yapmaya; en azından denemeye değer. Kasım ataması sonrasında forum hareketliyken birçok arkadaş organize bir çalışmayla zaten bütün kurumların mail adreslerini toplamış durumdayız. 4 marttan itibaren buralara mail atacağız ama kurumlara yönelik özel içerik açısından hala çok sıkıntılıyız. Bu sayfanın ortalarına doğru kurum özelinde nasıl özel pragraf yazılabilir,bunun örneği mevcut. O örneği inceleyerek kurum özelinde paragraf yazıp bizlere iletirseniz çok daha etkin bir çalışma yapmış olacağız. Örneğin geçen alımlarda Atom Enerjisi Kurumuna attığımız mailler sonucu 4 kadro geldi.Daha önce çoğu mühendisliğe kadro veren bir kurumdu burası,ama bizi es geçiyordu,kendimizi hatırlattık ve kadro geldi. Bir diğer örnek ise DHMİ. DHMİ daha önceki alımlarda (10 küsür yıllık süreçte) sadece 3 endüstri mühendisi almıştı. Bunlarda yalnızca Ankara MERKEZ'e alınmıştı. Ancak Kasım 2012'de Ankara Esenboğa'ya 3 kişi aldılar. Yani bütün şehirlerdeki DHMİ havaalanlarına endüstrici alımının yolu açıldı. Ki bunda DHMİ özelinde hazırlanan videoların ve dökümanların payı büyük.Zaten bizim bölümümüzün en büyük sıkıntısı kurumların sadece Ankara Merkez birimlerine sınırlı sayıda alım yapılması. İl afetler ve kamu hastaneleri gibi Türkiye çapına yayılmış kurumlar bizden alım yaptığında ne kadar tatminkar rakamlara ulaştığımızı hepimiz biliyoruz. O yüzden 4 mart-17 mayıs arasını çok iyi değerlendirmeliyiz. Ben kendim bile bu mail atma işine zerre kadar inanmayarak Kasım 2012 ataması öncesi birkaç mail atmıştım,ama kadro anlamında geri dönüşleri gördüğüm zaman kelimenin tam anlamıyla şok oldum. Umarım 24 Haziran sabahı gördüğümüz 60+ kadro sayısıyla yine şok oluruz. Bunun için yapmamız gerekenleri yukarıda açıkladım.Forum'dan da bu konuda fikir alışverişi yapabiliriz. Desteklerinizi bekliyoruz.
2013 KPSS Yerleştirme Takvimi
|
||
DPB tarafından kamu kurum ve kuruluşlarından yerleştirme taleplerinin toplanması
|
ÖSYM Başkanlığınca tercihlerin alınması
|
|
KPSS 1. Yerleştirme |
04 Mart - 17 Mayıs 2013
|
24 Haziran - 03 Temmuz 2013
|
KPSS 2. Yerleştirme |
12 Ağustos - 04 Ekim 2013
|
18 Kasım - 27 Kasım 2013
|
A GRUBU SINAV DOSYALARI (bulduğunuz dosyaları yorum olarak ekleyin)
KPSS 2012'de ... PUAN ALDIM, B GRUBUNDA ...İNCİ ATAMADA SIRA BANA GELİR Mİ?
Endüstri Mühendisleri arasındaki bölüm sıralamanızı öğrenin. Bölüm sıralamanızı 3'e (iyi ihtimal) veya 2.5'a (kötü ihtimal) bölün. Örneğin sıralamanız 300.'lük ise, 300'ü 3'e böldüğünüzde 100, 2.5'a böldüğünüzde 120 gibi bir rakam elde edersiniz. Biz hesaplamalarımızı iyi ihtimale göre yani sıralamayı 3'e bölerek yapalım. Şu ana kadar End. Müh. için 2012 puanıyla 60 kadro açıldı.
Sıralamanız 300. lük ise bu kadro sayısının toplamda 100'ü bulduğu atamada yerleştirme şansı elde edeceksiniz. Yani 60+x=100 etmeli. 300. sıradaki bir adaya 2. atamada 40 kadro açılırsa yerleştirilme imkanı doğacaktır. Ya da örneğin sıranız 400. lük olsun. 3'e böldüğünüzde 133 elde edilir. 60+x=133 etmeli. 2. atamada 73 kadro açılırsa yerleşme imkanınız doğar. Tabi açılan 73 kadronun en düşük puanla kapanacak kısımlarına yerleştirilme imkanı bulursunuz. Ne kadar fazla kadro açılırsa o kadar erken yerleşirsiniz. Şehir ve kurum seçme imkanınız o kadar yükselir. Kadro arttırımı için aşağıdaki yazılar doğrultusunda çalışmalara katılabilirsiniz.
NOT: Endüstri Mühendislerine 2010 döneminde her atamada ortalama 33-34 kadro açılmıştı (sayfanın altında detaylar mevcut) 2012 puanıyla ilk atamada 60 rakamını bir atama döneminde ilk kez olmak üzere gördük. 2., 3. veya 4. atamadaki, bana bu kadar kadro gerekiyor ama gelecek kadro sayısı bu olacak dediğiniz x tahmin değerinizi bu iki değeri göz önüne alarak yapmalısınız.
emkadro@gmail.com'a mail adresinizi yollayarak grubumuza üye olabilir, alttaki kadro arttırma hareketi doğrultusundaki çalışmalarınızı bloga yorum olarak ekleyerek grubumuza ulaştırabilirsiniz.
Örnek çalışmalar:
Kurum: Sağlık bakanlığı
http://www.youtube.com/watch?v=9yXdre8y0jg
Kurum: Belediyelerin Ulaşım daireleri, İETT
http://www.youtube.com/watch?v=giJd7jQFgmI
NOT: 3 oranı, A grubuna yerleşen End. Müh. sayısıyla değişecektir. A grubuna daha fazla End. Müh. yerleşirse iyi ihtimalde 3 oranı 3.5'a yükselecek, kötü ihtimalde 2.5 oranı 3'e yükselecektir. Bir başka deyişle sizin üzerinizdeki her 300 kişiden 100'ü B grubunda mühendis olarak yerleştirilecektir.
SORU: Sınavda ilk 500'e giremedim. 85-86 puanla kamuya mühendis olarak yerleşme ihtimalim var mı?
CEVAP: Örneğin 600. sıradaki bir aday için 60+x=200'ü bulduğunda bu gerçekleşebilir. Eğer 2., 3. ve 4. atama dönemlerinde birinci atama dönemindeki gibi 60 kadro veya daha fazlası açılırsa son atama döneminde 600. veya 700. sıradaki bir adayın dahi yerleşme imkanı olur. Bu 60 rakamı 70-100 arasına çıkarsa 900. sıradaki adaya dahi şans doğabilir. Fakat unutmamalı ki son atamada herkes puanını son kez değerlendirme fırsatı doğduğunu düşünüp tercih yapıyor ve oran 3 yerine 2.5'lara yaklaşıyor. Yani 600'ü 3 e değil 2.5'a bölerek tahmin yapmak daha mantıklı.
NOT: Bu değerler tahmini değerlerdir. Birçok yan faktörleri olan bir sıralamada gerçekleşecek değerler tam olarak bilinemez.
KADRO ARTTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ ADIM 2
Örnek:
Kurum: ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Çölleşme ve erozyonla mücadelede ulusal ve bölgesel düzeyde planlama yapacak, politika ve stratejiler belirleyecek, üniversiteler ve araştırma geliştirme kuruluşlarıyla birlikte ar-ge faaliyetleri yürütecek, eğitim, yayın ve tanıtım faaliyetlerinde yer alacak donanıma sahip Endüstri Mühendisleri olarak kurumunuzda hizmet vermeyi gönülden istiyoruz.Bununla bağlantılı olarak özellikle 'Çölleşme ile Mücadele ve Erozyon Kontrolü Daire Başkanlıkları'nda duruma uygun çözüm üretme, 'Çölleşme İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü'nde ise izleme ve değerlenmeye yönelik yazılım programı hazırlama gibi alanlarda,aldığımız mesleki eğitime dayanarak, gerekli yeterliliğe sahip olduğumuzu düşünüyoruz Ayrıca kurumunuzca yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası süreçlerin takibi,plan-proje yapımı,havza planlama ve arazi ıslahı konularında fizibilite çalışması yapılıp bunların raporlanması ve bunun gibi mühendislik becerisi gerektiren pek çok yerde en doğru istihdamın biz Endüstri Mühendisleri tarafından sağlanacağı kanısındayız.
KAMU VE ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
Kamu, sözlük tanımıyla halk hizmeti gören devlet organlarının tümünü ifade eden bir kavramdır. Halka hizmet sunan ve bunu devlet kaynakları ile gerçekleştiren, sağlıktan güvenliğe ulaşımdan çevreye çok çeşitli alanlarda çalışmalar yürüten ve kamu yararını sağlamayı asli görev kabul eden tüm kurumlar buna dahildir. Belediyeler ve kamu iktisadi teşekkülleri ve araştırma kurumları aynı bakanlıklar gibi kamu organları olarak kabul edilir.
Kamu yararını gözeten bu kurumlar, kullandıkları kaynak ve istihdam ettikleri personel ile ortaya çıkardıkları hizmette halkın yarattığı vergi vb. gelir kaynaklarını girdi kabul ederler. Halkın ihtiyaç duyduğu hizmetler, öz kaynakların işlenmesi veya dışarıdan –özel sektörden- hizmet alımı şeklinde karşılanır. Ülkemizin ivedi gereksinimi olan planlama, sanayileşme, kalkınma, tam istihdam ve refahın sağlanması, üretimde yerli öz kaynakları temel alan bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, nitelikli işgücü, mühendislik ve kamusal yatırım politikaları oluşturma kamunun görevidir.
Endüstri Mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin tasarım, kuruluş ve geliştirilmesiyle ilgilenir. Çalışmalarında matematik, fizik ve sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve becerileri mühendislik, analiz ve tasarım ilke ve yöntemleriyle birleştirerek, bu sistemlerden elde edilecek sonuçları belirlemeye, kestirmeye ve değerlendirmeye çalışır. Endüstri mühendisliğinin en belirgin özelliği, sosyal ve fiziksel çevreye zarar vermeden, var olan kaynakları en etkin şekilde kullanarak, sistemlerin performansını optimize etmek üzerebünyelerindeki insan, makine, malzeme, para ve bilgiyi bütünleştirmesidir.
Kamunun halka hizmet sunmasında zaman ve maliyet açısından verimliliğin sağlanması ve kalitenin belli bir düzeyde tutulması temel kısıtlar olarak görülmektedir. Endüstri Mühendisliği gibi kaynakların kullanımını optimize eden bir mesleğin, söz konusu kısıtların dikkate alındığı bir hizmet üretim sürecinden uzak olmadığı açıktır. Halkın yarattığı kaynakları kullanarak yine halka, onun ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sunan kamu kurumlarının endüstri mühendisliği çalışmalarından uzak olması veya endüstri mühendisi çalıştırmaması hizmet ve kısmen mal üretim sürecinin verimsizliğini gösterir.
Sağlık ve eğitim, kamusal nitelikli hizmetler olarak tanımlanmalıdır. Ulaşım, enerji, iletişim, su vb. hizmetlerin kamusal düzenlenmelerle ve desteklerle en düşük bedele ve en geniş kapsamla topluma sunulmasında Endüstri Mühendislerinin mesleki becerilerine güvenilmeli ve ülkenin toplumcu bir yapıya dönüşümünde onlara yer verilmelidir.
KAMU KURUMLARINDA ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ İSTİHDAMI DURUMU
Bakanlıkların hizmet alanlarına ve personel olarak bulunan Endüstri Mühendisi sayılarına tek tek bakıldığında; Milli Eğitim, Maliye ve İçişleri Bakanlıklarında endüstri mühendisliği kadrosunun veya endüstri mühendisinin bulunmadığı görülmüştür. Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan cevap yazısında yer alan ifadeden yola çıkılarak Endüstri Mühendisliği ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği’nin ayrımının dahi yapılamadığıdır. Bu ise kamunun meslek alanları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığının bir göstergesidir.
Planlama, kontrol, organizasyon ve koordinasyonun temel faaliyetler olduğu kamu hizmeti alanında bakanlıklarda yeteri kadar (ya da hiç) endüstri mühendisi bulunmadığı açıktır.
KAMUDA ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ALANLARI
Kamuda endüstri mühendislerinin görev alabileceği çalışmalardan örnek verecek olursak;
- Fizibilite / Yatırım Yönetimi
- Toplam Kalite Yönetimi
- Verimlilik / İsrafı Önleme / Süreç İyileştirme
- Stratejik Planlama
- Maliyet Analizi
- Lojistik Faaliyetleri
- Ofis Ergonomisi
- İnsan Kaynakları / Personel Yönetimi
- Halka Açık Alanlarda İş Güvenliği
- İç Denetim / Performans Analizi
Yatırım Yönetiminde…
Kamuya ait 99 üniversite, 22 Kamu İktisadi Teşekkülü ve 4054 mahalli idare bulunmaktadır. Özellikle yerel yönetimlerde yatırım ve planlama faaliyetlerinin aksadığı görülmektedir. Yerel yönetimlerde merkezi yönetimin politikası değiştikçe değişen yatırım hedefleri hem zaman kaybı hem de maddi kayıp yaratmaktadır. Bu kayıpların önüne geçilebilmesi için yatırımlar politika malzemesi yapılmamalı, ihtiyaçlar doğru belirlenmelidir. Yapılabilecek çalışmaların ortaya konmasından sonra uygulama sürecinde, koordinasyon faaliyetlerinde ve öncesinde endüstri mühendisleri kesinlikle yer almalıdır.
Kamu yatırımları kadar özel sektör yatırımları da verimlilik konusunda sorgulanmalıdır. Devlet, halkın yarattığı artı değeri kullanarak yatırım yapan özel firmaların denetlemesini yapmalıdır. Odamızca Endüstri – İşletme Mühendisliği meslek alanına giren “Yatırım Yönetimi”nin bir yetki belgesi çalışması gerçekleştirilerek bu denetim mekanizmasında Endüstri Mühendislerinin rolü temellendirilmiştir. Hali hazırda aldığı lisans eğitimi üzerine alacağı yatırım hizmetleri yönetimi eğitimi ile hem devletin yatırımlarını hem de devlet adına özel sektörün yatırımlarını kontrol eder duruma gelir. Bu kontrol, kaynakların verimli kullanılması için olmazsa olmaz bir şarttır.
Endüstri mühendisliğinin diğer mesleklerle ortaklaştığı ve farklılaştığı meslek alanları konusunda daha iyi tespitler yapılmalıdır. Mühendisliğin beşeri bilimlerden farkı, ikisinde de doğru karar almak için yapılan analizlerin ardından mühendislerin bu kararın uygulanmasında bire bir sorumlu olmasıdır. Çünkü mühendis, durumu analiz eder, gerekiyorsa sistemi değiştirir gerekiyorsa yeni bir sistem tasarlar ve yeni sistemi kurar. Bunun yanında örneğin endüstri mühendisliğinin işletmeciliği her şeyiyle kapsadığını söylemek gerçekçi olmayacaktır. Bu iki meslek benzer ilgi alanlarına sahip olsa da her alanda diğerinin yaptığı işi yapma becerisine sahip değildir. Ayrıca açılan kadrolarda endüstri mühendisliği ile işletmenin aynı derece yetkin olduğu işlerin tanımlanmasına rağmen sadece işletme veya işletme ile birlikte iktisat ve istatistik gibi endüstri mühendisliğinden uzak olmayan bilimlerden lisans derecesine sahip olma şartı koşulmuştur. Buradan da kamunun personel rejiminde meslek alanlarını çok net tanımlamadan, ortaklıkları ve ayrılıkları ortaya koymadan hareket ettiği görülmektedir.
Planlamada …
Tüm kamu kurumlarında personel, performans, kalite yönetimi konularında olması gereken çalışmaların sorumluluğu endüstri mühendisliği meslek alanına girmektedir. Bunun yanında kurumlar, kaynak ve iş planlaması, stratejik planlama konularında dokümantasyon olarak belli göstergeler yaratmasına rağmen işleyişte sürekli olarak sıkıntılar yaşanmaktadır. Tekrar ve tekrar ifade etmekte fayda olan nokta problemlerin çözümünde ilgili uzmanlığa sahip mesleğin seçilmesinin önemli olduğudur. Endüstri Mühendisleri, kamuda süregelen tüm süreçlerde planlama, kalite, yönetim ve iç denetim görevlerini üstlenebilirler. Bu görevlerin personel, üretim, hizmet sunumu ve kaynaklar noktasında yaratacağı fayda daha önce yapılmış olan bilimsel çalışmalarla başka alanlarda kanıtlanmıştır.25326 sayılı ve 24.12.2003 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında düzenlenen ve kamu idarelerinde hazırlanması zorunlu hale getirilen stratejik plan, gelişen bilimsel teknikler ve kaynakların piyasacı anlayışla iyice
dengesiz kullanımı doğrultusunda gerekliliği herkesçe kabul edilmiştir .
Endüstri-İşletme Mühendisliği meslek alanına giren ve her kamu kurumunun yapması zorunlu olan stratejik planlama için her kurumda bu alanda çalışan en az bir Endüstri Mühendisi olmalıdır. Tabi ki stratejik plan sadece Endüstri Mühendislerinden oluşan bir komisyon ile hazırlanmaz ama hazırlık çalışmalarında koordinasyonu ve danışmanlığı Endüstri Mühendisi sağlamalıdır. Stratejik plan hazırlama komisyonlarında ne kadar çok Endüstri Mühendisi olursa o kadar amacına ve bilime/tekniğe uygun planlar oluşacaktır.
Düzenleyici faaliyetlerde …
Endüstri mühendisleri herhangi bir organizasyonda düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde rahatlıkla görev alabilirler. Fizibilite çalışmalarından başlayarak politika belirlemeye varan çok geniş bir yelpazede hizmet verebilirler. Sahip oldukları sistem analiz etme ve problem tanımlama becerileriyle geniş kapsamlı çalışmalarda etkin olarak görev alabildikleri ve başarılı sonuçların ortaya çıktığı deneyimlerle sabittir. Örneğin; Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) gibi özellikle uluslar arası şirketlerde gördüğümüz uygulamalar ile ilgili olarak endüstri mühendislerinin çalıştırıldığı bilinmektedir. Akademik olarak da üzerinde çalışan TZY uygulamalarının kamuda da etkin bir lojistik planlaması için uygulanması zorunludur. Merkezi yönetime bağlı bölgesel birimler ve daha alt birimlerin arasındaki malzeme akışının planlanması hizmetlerin kalitesi açısından önemlidir. Bu sebeple detay çalışmalarda yer almasa bile işin planlamasında endüstri mühendislerinin yer alması gereği açıktır.
Yerel yönetimlerde …
Dünyayı başka bir iklime sokmak amacıyla ortaya atılan küreselleşme atılımı karşısında insanların taleplerine daha iyi cevap verebilmek adına yerelleşmenin önemi artmaktadır. Neoliberal politikalar sonucunda halkı baskılamak için kullanılan işsizlik ve esnek olmayan bir merkeziyetçi yönetim anlayışına karşı tepki olarak yerel ihtiyaçların farklılaşmasından doğan yerelleşme anlayışında kurumların taşra birimleri önem taşımaktadır. Merkezlerin ötesinde bu taşra birimleri bulundukları veya sorumlu oldukları bölge için en doğru stratejiyi oluşturmalıdırlar. Bu stratejinin oluşturulmasında konuya bağlı olarak görevi ülkede yaşayan tüm bireylerin temel ihtiyaçlarına ulaşmalarını sağlamak ve bu tedarik sürecini güven altında tutmaktır. Bu sebeple kamunun gerekli ticari mal ve hizmetleri üretmesi asli amacına uygundur, aksi ülke vatandaşının temel ihtiyaçlarına ulaşmasında ipleri tamamen ‘pazar’ın eline vermektir.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ NEDEN KAMUDA ÇALIŞMAK İSTİYOR
Kamuda endüstri mühendisi istihdamının nerede olduğu ve nerede olması gerektiğini tanımladıktan sonra endüstri mühendislerinin kamuda çalışmak istemelerinin sebeplerine bakmak gerekmektedir. Endüstri mühendislerinin kamuda çalışmak istemelerindeki başlıca sebepler şu şekilde sıralanabilir;
- İş Güvencesi
- Özel Sektördeki Ortalama Başlangıç Ücretinden Yüksek Maaş
- Özel Sektörde Uygulanan Esnek Çalışma Saatleri
- Kadın Mühendislerin Karşılaştığı ve Karşılaşabileceği Ayrımcılık
- İş Arama Sürecinde Yaşanması Muhtemel Uzun Bekleme Döneminden Korku
- Kamuda İşe Alım Süreçlerinde Daha Az Kısıt Olması
Yukarıdaki sebepleri irdelediğimizde bir eleştiri bir de özeleştiri yapmanın gereği ortaya çıkmaktadır. Görülüyor ki endüstri mühendisleri, emek ekseninde yaşanan hak gasplarından sakınmak veya en az şekilde etkilenmek için bireysel hedefleri ön planda tutmaktadır. Belki idealist bir yaklaşımla kamunun ve kamu hizmetinin mesleğin kullanılarak ileriye götürülmesi geri planda tutulmamalıdır. Biz endüstri mühendisleri olarak kamuda endüstri mühendisi istihdamı meselesini toplumsal fayda ve demokratik, hakça paylaştıran, halkın çıkarlarını önde tutanbir devlet yaratma ekseninde ele almalıyız. Tabi endüstri mühendislerinin çalışma yeri seçiminde yaptığı önceliklendirmeye sebep olan sosyoekonomik adaletsizlik ve baskıların çözümlenmemesi çabaları ve idealist yaklaşımları sonuçsuz bırakacaktır. Öncelik çalışma hayatının her yerde adil bir biçimde sürmesini sağlamak olmalıdır.
Şunu belirtmekte fayda var ki; mesleklerin toplumsal fayda ekseninde kamuda yer alması talebi küçümsenmemelidir. Sermayenin elinde şekillenen özel sektörde gerçekleştirilen mühendislik ne yazık ki toplumculuktan uzak kar odaklıdır. Bu noktada devlet ve ona bağlı organlar, kuruluş amacına uygun olarak toplumsal fayda yaratma anlayışını meslek bazında da halka sunmalıdır.İsminden dolayı sadece sanayide görev yapacağı düşünülen endüstri mühendisleri, diğer mühendisliklerden farklı olarak hizmet sürecini her aşamada ele almaktadır. Hizmetin en yoğun ve hayati şekilde süregeldiği çalışma ortamı ise kamudur. Bu sebeple endüstri mühendisliği mesleğinin yaratabileceği faydayı görmek ve buna dikkati çekmek için kamuda daha fazla endüstri mühendisi görev almalıdır.
SON SÖZ
Her ne kadar endüstri mühendislerinin kamuda daha fazla yer alması meslek sahipleri, devlet ve toplum için faydalı olsa da kamuda çalışanların hak gaspları, sendikasızlaştırmaları, örgütlenmeleri önündeki yasaklar sürdükçe sağlıklı bir çalışma olmayacak ve ulaşılan nokta hedeflenenin çok gerisinde kalacaktır. Endüstri Mühendisleri de dahil olmak üzere tüm kamu çalışanları için demokratik ve emekten yana değişiklikler yapılmalıdır. İktidar baskısından arınmış üretken, toplumcu ve demokratik devlet politikaları oluşturulmalıdır.Endüstri Mühendisliği ile ilgili eğitim düzeyindeki düzenlemeler konusunda etraflıca düşünülmeli, uzaktan eğitim ile diploma mühendisi yetiştirmek ve bu mühendislerin dahil olduğu bir Endüstri Mühendisi grubunu yaratıp bu meslekten kamuda faydalanmayı düşünmek akılcı olmayacaktır.Kamuda yapılan ve bakanlıkların açılıp kapandığı, isim ve kapsamların bir gecede değiştiği bir yönetim için planlamaya önem veriyor denilemez. Endüstri Mühendisliğinin kabul görmesi, gereken değerin verilmesi ve kamuda görevlendirilmesi öncelikle planlamanın doğru yapılmasına bağlıdır. Ülkenin ve ülke vatandaşlarının ileriye gitmesi için bilim ve teknolojinin ön planda tutulduğu bir planlama yapılmalıdır. Ve tabi ki bilim ve teknolojiyi üreten ve kullanan kişilerin istihdamı ile ilgili planlama da bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Türkiye İş Kurumu’nun internet sayfası aracılığıyla paylaştığı Endüstri Mühendisi tanıtımında çalışma alanları başlığında: “Endüstri Mühendisleri, ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel işyerlerinde çalışabilirler” ifadesinin ardından “Endüstri Mühendisliğinin önemi anlaşıldıkça iş bulma şansı ve gelir miktarı artacaktır” tespitinde bulunulmuştur. Demek ki devlet içerisinde Endüstri Mühendisinin niteliklerini ve durumunu bu şekilde bildiren bir kuruma rağmen kamuda çalışan Endüstri Mühendisi sayısının bu kadar düşük olması anlaşılır değildir.
Kaynak: http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/653e519f209e00d_ek.pdf?dergi=1178
2010 atamalarındaki taban puanlar
1. atama (2010/2): 28 kadro - En düşük puanla yerleşilen kadro (kpds A'sız) MKE Kırıkkale : 91.41 (Bölüm içi 140.) - PTT YOK
2. atama (2011/1): 29 kadro - İl Afet Tunceli, Iğdır 90.78 (Bölüm içi 167.) - PTT 20 kadro, Bursa İstanbul ve Ankara olmak üzere taban puan 89.00 (Bölüm içi 290. girmiş)
3. atama (2011/2): 26 kadro - DMO Satınalma Uzman Yrd. Ankara (9 kişi aldığı için düşük) 89.02 taban (Bölüm içi 289.) - PTT çoğunluğu Anadolu olmak üzere 57 kadro, Taban puan PTT Hakkari 82.18 (Bölüm içi 1081.)
4. atama (2012/1): 51 kadro - 88.05 taban İl Afet Siirt (Bölüm içi 377.) - PTT İstanbul ve Ankara olmak üzere 40 kadro (Bölüm içi 727. girmiş)
2012 atamalarındaki taban puanlar
1. atama (2012/2): 60 kadro - 89.67 taban (Bölüm için 213.) - PTT 15 kadro, 87,76 taban puan (Bölüm için 350. yerleşti)
Kaynak: http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/653e519f209e00d_ek.pdf?dergi=1178
2010 atamalarındaki taban puanlar
1. atama (2010/2): 28 kadro - En düşük puanla yerleşilen kadro (kpds A'sız) MKE Kırıkkale : 91.41 (Bölüm içi 140.) - PTT YOK
2. atama (2011/1): 29 kadro - İl Afet Tunceli, Iğdır 90.78 (Bölüm içi 167.) - PTT 20 kadro, Bursa İstanbul ve Ankara olmak üzere taban puan 89.00 (Bölüm içi 290. girmiş)
3. atama (2011/2): 26 kadro - DMO Satınalma Uzman Yrd. Ankara (9 kişi aldığı için düşük) 89.02 taban (Bölüm içi 289.) - PTT çoğunluğu Anadolu olmak üzere 57 kadro, Taban puan PTT Hakkari 82.18 (Bölüm içi 1081.)
4. atama (2012/1): 51 kadro - 88.05 taban İl Afet Siirt (Bölüm içi 377.) - PTT İstanbul ve Ankara olmak üzere 40 kadro (Bölüm içi 727. girmiş)
2012 atamalarındaki taban puanlar
1. atama (2012/2): 60 kadro - 89.67 taban (Bölüm için 213.) - PTT 15 kadro, 87,76 taban puan (Bölüm için 350. yerleşti)
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilhttp://www.change.org/tr/kampanyalar/cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1-ba%C5%9Fbakan-ve-yard%C4%B1mc%C4%B1lar%C4%B1-end%C3%BCstri-m%C3%BChendisleri-kadro-istiyor HEPİMİZ İÇİN DESTEK
YanıtlaSilhttp://goo.gl/FtSBlq
YanıtlaSil